Jazz-icoon Rita Reys is overleden

DEN HAAG - De bekende jazz-zangeres Rita Reys is in Breukelen op 88-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.
Zij was een icoon van de jazz en een vertrouwde verschijning op het Northsea Jazzfestival in de tijd dat het nog in het voormalige Congresgebouw in Den Haag werd gehouden. Het eerste album van de ‘first lady of jazz’ verscheen in 1957. Reys brak nationaal door dankzij haar concerten in Scheveningse jazzclubs. In 1959 bracht ze het nummer ‘Zon in Scheveningen’ uit. Haar zeventigjarig artiestenjubileum in 2011 vierde ze dan ook met een concert in het Kurhaus.Ondanks haar leeftijd stond ze ook de laatste jaren nog regelmatig op het podium.

Reys zeer geliefd

De zangeres stond ruim 70 jaar lang als professioneel zangeres op het podium, tot nog zeer recent. Vier decennia trad ze op met haar geliefde echtgenoot en pianist Pim Jacobs (in 1996 overleden) aan haar zijde. Ze kreeg de eretitel Europe's First Lady of Jazz op het internationale jazzfestival van Juan Les Pins, waar Rita en Pim een belangrijke prijs wonnen.

Stem bleef soepel

Rita Reys speelde met de groten der aarde. Haar stem was soepel en lenig en jazzy. De zangeres maakte tijdens haar lange carrière tientallen albums. Ook won ze veel prijzen, onder meer vijf Edisons (en een oeuvre-Edison), de American Songbook Award, drie gouden platen en de prestigieuze internationale Bird Award.
De zangeres trad tot voor kort nog zeer regelmatig op, de laatste jaren met vaste pianist Peter Beets en haar zwager Ruud Jacobs op de bas. Er zaten ook nog veel optredens in het verschiet, zo blijkt uit de agenda op haar website.
Het overlijden van de zangeres was meteen trending topic op Twitter.