PvdA: ‘Cultuurpaleis geen crisis waard’

DEN HAAG - Het cultuurpaleis is de PvdA in Den Haag geen collegecrisis waard. Dat blijkt uit een brief die PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven aan alle partijleden heeft gestuurd. Volgens haar is een groot deel van het wensenlijstje van de partij al vervuld en zou de PvdA bij een crisis dingen die 'ons dierbaar zijn' moeten inleveren. Na de zomer moet de gemeenteraad beslissen tussen het bouwen van het cultuurpaleis of het renoveren van de bestaande zalen.

Half juli stemde de PvdA - op één fractielid na - in met het vrijgeven van een krediet van 181 miljoen euro voor een nieuw onderkomen op het Spuiplein voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. De komende weken wordt onderzocht of renovatie van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater beter en goedkoper is. Zo niet, dan komt er een nieuw cultuurpaleis.

Afspraak tijdens coalitieonderhandelingen

Het onderzoek naar renovatie is er gekomen onder druk van de PvdA-leden. Zij keerden zich tegen een nieuw cultuurpaleis omdat het te duur zou zijn in deze tijden van crisis en vanwege een gebrek aan steun van de Hagenaars. Toch steunde de PvdA het verstrekken van het krediet.

Van Nieuwenhoven schrijft daarover dat het cultuurpaleis een afspraak is geweest die tijdens de coalitieonderhandelingen tussen PvdA, VVD, D66 en CDA tot stand is gekomen. ‘Wij hoeven u niet te vertellen dat coalitieonderhandelingen neerkomen op geven en nemen,’ schrijft ze. ‘Hoewel ‘het Spuiforum’ in de verkiezingsprogramma’s van alle onderhandelingspartners stond, was er een partij die hier een belangrijk onderhandelingspunt van heeft gemaakt.’ Dat zou D66 zijn.

Prijskaartje

Van Nieuwenhoven wijst de leden er in de brief op dat er een prijskaartje hangt aan het breken van coalitieafspraken, zolang de PvdA de coalitiepartners en samenwerkingsopties niet voor het kiezen heeft. ‘De politieke realiteit is dat crisis in de huidige coalitie waarschijnlijk het betalen van een prijs oplevert in dingen die ons dierbaar zijn.’

Ze somt een aantal zaken op die de PvdA ‘binnensleepte’. Zo zijn de rijksbezuinigingen op het armoedebeleid gecompenseerd, is het krachtwijkenbeleid doorgegaan, is er elf miljoen euro voor de Schilderswijk vrijgemaakt en gaat de vernieuwing van Den Haag Zuidwest door.

Op 24 september houdt de PvdA opnieuw een extra ledenvergadering over het cultuurpaleis.

Deel dit artikel: