Tibetaan met Europese fietstour aangekomen in Den Haag

Tibetaan fietst door Europa en doet Den Haag aan
DEN HAAG - Op een volgepakte racefiets en in een fel geel shirt komt Rinpo Yak maandagmiddag aangefietst bij Omroep West. Hij wil dat Tibet wordt bevrijd van de Chinese onderdrukking en dat de Dalai Lama naar huis komt.
Sinds maart fietst hij door Europa om aandacht te vragen voor de slechte mensenrechten situatie in Tibet. Rinpo’s reis begon in België, en ging via Zuid-Europa, de Alpen, Scandinavië naar Duitsland. Nederland is het elfde land waar hij doorheen fietst. ‘Er zijn veel zelfmoorden in Tibet. Laatst stak een 18-jarige monnik zichzelf nog in brand’, vertelt Rinpo.

Petitie in de fietstas

Met een petitieboek in de fietstas probeert hij Europese leiders zover te krijgen om het onderwerp nogmaals op de politieke agenda te krijgen. Aan het eind van zijn reis geeft hij het boek aan de leiders van de Europese Unie en de Verenigde Naties. Na Europa doorkruist hij ook nog een aantal Aziatische landen. Helaas kan hij niet finishen in Tibet zelf. Sinds 1997 woont Rinpo in de Verenigde Staten. Hij heeft twee keer geprobeerd een visum aan te vragen, maar die verzoeken zijn afgewezen.