Planbureau: Weinig vooruitgang in Vogelaarwijken

DEN HAAG - De aanpak van achterstandswijken tussen 2008 en 2012 heeft weinig effect gehad. De zogenoemde Vogelaarwijken doen het qua veiligheid en leefbaarheid niet beter of slechter dan andere vergelijkbare wijken. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
In de Vogelaarwijken zijn de bewoners wel optimistischer over de verbeteringen en de toekomst dan in de vergelijkbare wijken. In de Vogelaarwijken is veel geïnvesteerd in onder meer sloop en nieuwbouw van woningen.
De veiligheid in de Vogelaarwijken nam ondanks de investeringen wel af. Die trend is ook in andere probleemwijken te zien.

'Het gaat juist beter'

Wethouder Norder van Den Haag liet vorige maand nog tegenover Omroep West weten dat het 'beter gaat in de krachtwijken'. Hij baseerde zich daarbij op de jaarlijkse wijkmonitor van de gemeente Den Haag.
Den Haag wilde kort geleden nog elf miljoen extra investeren in de Schilderswijk. Dat voornemen riep veel verontwaardiging op bij de Haagse PVV-fractie. 'Je moet je afvragen of het knuffelbeleid en die invasie van coaches en hulpverleners heeft geholpen', betoogde Daniëlle de Winter destijds. Zij pleitte juist voor meer handhaving om de veiligheid en leefbaarheid te bevorderen.