Botulisme in de regio: maar wat is het?

Mogelijk botulisme in Naaldwijk
Mogelijk botulisme in Naaldwijk
REGIO - In Naaldwijjk is waarschijnlijk botulisme geconstateerd. Botulisme is een vergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen dood gaan. Het meest voorkomende type botulisme in Nederland is niet gevaarlijk voor mensen. Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn. Zwemmen in water waarin dode dieren liggen of botulisme is vastgesteld is niet verstandig.
Nu is er dus waarschijnlijk botulisme bij de Plas Prinsenbos in Naaldwijk. De bacterie die botulisme veroorzaakt komt vooral voor in stilstaand, ondiep water dat warmer is dan 20 graden Celsius. Je kunt besmet raken als sporen van de bacterie via een wond in je lichaam komen.
De eerste verschijnselen van besmetting openbaren zich na acht tot 36 uur. De symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond, buikklachten, slecht zien, moeite met spreken en slappe armen en benen. Als je besmet bent moet je zo snel mogelijk naar de dokter voor tegengif. Overigens kan je ook botulisme oplopen door het eten van besmet eten.
Botulisme vermijden
Om verspreiding van de ziekte te voorkomen is het belangrijk dat de gemeente of het waterschap dode en besmette dieren zo snel mogelijk uit het water haalt. Raak de dieren zelf niet aan.