Rijswijkse brandweermannen verdienen een ijsje

RIJSWIJK - De Rijswijkse brandweer is de snelste van Nederland. De brandweerlieden hebben gemiddeld 5 minuten en 34 seconden nodig om bij een brand te komen. Als beloning krijgen ze een ijsje.
De Rijswijkse brandweermannen zijn verrast met hun snelheidsrecord. ‘Het is voor ons net alsof we de Champions League finale gewonnen hebben’, zegt brandweerman André Varkevisser. ‘Het is heel gaaf. Vooral omdat we vanavond een ijsje krijgen’, grapt zijn collega Gertjan Keij. ‘Ik had het niet verwacht’.

Compact gebied

Waarom de Rijswijkers de snelste zijn valt te verklaren: ‘Wat een verschil is met veel andere brandweerregio’s is dat wij een compact gebied hebben, met veel bebouwing. En daarin ook veel brandweerkazernes. Dat betekent dat we snel ter plaatse kunnen zijn’, aldus directeur brandweerzorg Jan Bron.
Brandweerman Varkevisser voegt daaraan toe: ‘We hebben een gebouw dat best wel logisch in elkaar steekt. En er is een verschil tussen vrijwillige kazernes en beroepskazernes’. Vrijwillige brandweer moet eerst vanaf huis nog naar de kazerne komen.

Zuid-Holland snelste provincie

Van alle provincies heeft Zuid-Holland de snelste brandweer. Dat blijkt uit een onderzoek van Nu.nl. De Zuid-Hollandse brandweerlieden hebben gemiddeld 7 minuten nodig om bij noodgevallen te komen, terwijl de brandweer in Drenthe er met 10,5 minuten het langst over doet.