Nieuwe behandelmethode van kanker in Delft

arts
arts
DELFT - Kankerpatiënten kunnen binnenkort voor een nieuwe therapie in Delft terecht. De Technische Universiteit gaat samen met het Leidse LUMC en het Rotterdamse Erasmus MC hiervoor een aanvraag indienen. De nieuwe kliniek wordt in Delft gebouwd.
Het gaat om een zogenoemde protonentherapie, een nieuwe vorm van radiotherapie die wordt gebruikt in de behandeling van specifieke vormen van kanker. Naar verwachting wordt de aanvraag dit najaar nog goed gekeurd en kunnen de deuren van de kliniek in 2016 open.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 31juli bekend gemaakt waaraan de vergunningsaanvraag moet voldoen en daarmee het startschot voor de aanvraag gegeven. Ook UMC's in Groningen, Maastricht en Amsterdam willen een kliniek voor protonentherapie.
Per jaar kunnen 2200 patiënten protonentherapie krijgen, waarvan er 600 over drie jaar in Delft terecht kunnen. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht denkt medio 2017 de behandeling aan te kunnen bieden.
Bij de behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgegeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.
Protonentherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker. Protonentherapie is nog niet beschikbaar in Nederland. De Gezondheidsraad schatte recent dat in 2015 zo'n 9400 Nederlandse patiënten baat kunnen hebben bij protonentherapie. Dat is bijna 10% van alle kankerpatiënten in Nederland.