Vliegende mieren jagen badgasten naar elders

DEN HAAG - Strandgangers in onder meer Kijkduin en Scheveningen vluchten massaal naar andere zonnige plekken omdat ze worden geplaagd door veel ‘vliegende mieren’.
Door de extreme hitte komen de beestjes uit het zand. Badgasten worden geregeld verrast, omdat de mieren met een duikvlucht op het lichaam terechtkomen. ‘Ze zijn best groot en dik, dus schrik je’, aldus een van de strandbezoekers in Kijkduin. ‘Het is hier een al vliegende mier. Serieus. Echt niet grappig. We zijn van pure ellende maar binnen gaan zitten,’ aldus een andere bezoeker van het strand.
Dat er op een warme dag als donderdag honderdduizenden vliegende mieren tevoorschijn komen, is een bijzonder maar geen zeldzaam verschijnsel. Volgens bioloog Maurijn van der Zee van de Universiteit Leiden krijgen mieren tijdens een bepaalde warme periode in de zomer vleugels. Ze gaan dan in de lucht paren.

De mannetjes sterven

De mannetjes sterven daarna, de bevruchte vrouwtjes die koningin worden, kruipen weer onder de grond om een nieuwe kolonie te vormen.
Volgens Van der Zee gaat het om een korte periode. 'Hoewel mensen overlast ondervinden van de vliegende mieren, is er geen gevaar', zegt hij. Ze steken bijvoorbeeld niet. ‘En het is een paradijs voor vogels, zoals zwaluwen. Die hoeven maar hun mond open te doen om voedsel te kunnen vangen.’