Zomerschool Den Haag succesvol

DEN HAAG - De Haagse zomerscholen zijn een groot succes. Voor volgend jaar hebben zich nu al veel meer scholen aangemeld om mee te doen dan nu. Ook willen meer leerlingen er gebruik van maken.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Den Haag bevestigd. Hoeveel extra scholen zich hebben aangemeld is nog niet duidelijk.

Voor de zomerscholen is acht ton beschikbaar. Als er volgend jaar ook daadwerkelijk meer de deuren willen openen in de zomervakantie, is dat bedrag wellicht niet meer genoeg. ‘Dan gaan we op zoek naar alternatieve bronnen van financiering,’ aldus een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Taalachterstand

Een van de scholen die dit jaar al meedoet is ’t Palet in de Haagse Schilderswijk, waar veel kinderen een taalachterstand hebben. In de klas van juf Wendy Naessens wordt  ’s ochtends dan ook vooral gewerkt aan het leren van nieuwe woorden.  De woorden waar  donderdag de betekenis van wordt geleerd zijn onder meer ‘zorgwekkend’ en ‘schim’.

Zomerschool is belangrijk volgens de juf omdat de kinderen zo nog meer kansen krijgen om zich te ontwikkelen:  ‘De woordenschat is in deze buurt vaak toch wat onderontwikkeld, dus op deze manier hopen we dat wat op te krikken’, aldus Wendy Naessens. 

Wisselende meningen

De meeste kinderen vinden zomerschool heel leuk, een enkeling vindt het jammer dat ‘ie niet buiten kan spelen zoals leeftijdsgenootjes.  Een ander ziet de noodzaak ervan in, die wil graag leren zodat ze alsnog over kan.

De leerlingen die meedoen  gaan elke doordeweekse dag van 9.30 uur tot 14.00 uur naar school.  Maar het is niet de hele dag met de neus in de boeken. ’s Middags is er tijd voor leuke dingen, zoals theater, dans, zwemmen of techniek.

Achterstanden inhalen

De zomerscholen zijn van oorsprong bedoeld om leerachterstanden in te halen, maar voor veel kinderen betekent  het ook dat ze iets leuks te doen hebben in de lange vakantie. Tim Kolmus van welzijnsorganisatie Zebra, coördinator: ‘Wat we heel erg zien is dat gezinnen niet op vakantie kunnen en dan is dit gewoon een heel goed alternatief om toch zinvol de tijd te benutten.’

Deel dit artikel: