Oh oh Cherso (Column)

REGIO - Het moet maar eens afgelopen zijn met het slechte imago van alcohol. Tenminste, dat vindt de alcoholbranche die verenigd is in de STIVA, oftewel de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik. Dus roept men RTL 5 op om te stoppen met programma’s als Oh Oh Cherso en ondanks wat schermutselingen in Syrië en bomaanslagen in Irak is dat ineens het gesprek van de dag.
Waar ik dus opgewekt aan meedoe.
Op Radio 1 werd er woensdag zelfs een debatje aan gewijd tussen twee journalisten en daar heb ik met nogal wat verbazing naar geluisterd. Het duo was namelijk van mening dat dit soort uitzendingen niet verboden moet worden, wat een legitiem standpunt is. Alleen de argumentatie vond ik een beetje vreemd: één van de sprekers wees op het ontmoedigende karakter van met name Oh Oh Cherso, want volgens hem heeft een jongere geen trek meer in een biertje wanneer pakweg Sterretje of Little Princess na een avondje hijsen in hun eigen braaksel wakker worden. Dat grenst aan een naïviteit waar ik nog een voorbeeld aan kan nemen.
Want hoe gaat dat in de praktijk? Zo’n puber giet zijn eerste biertje naar binnen met als motto ‘zoek maar een goed plaatsje want het kon wel eens druk worden vanavond’ en staat misschien heel even stil bij de volgende ochtend. Dat wordt na biertje twee al minder en is na nummer drie verdwenen. Vervolgens gaat de poort wagenwijd open totdat het kijkglas boordevol is en hij spontaan omvalt. Om de volgende dag monter opnieuw te beginnen.
Eén van de journalisten in het programma wees in het kader van de afschrikking op de Amerikaanse serie Teen Mom, waarin uitgebreid de ellende in beeld wordt gebracht waarin meisjes leven nadat ze op heel jonge leeftijd een kind gekregen hebben. Toen dat programma een tijdje liep bleek het aantal tienerzwangerschappen drastisch gedaald te zijn en dat zou dankzij Oh Oh Cherso ook met het alcoholgebruik gebeuren. Een wat kromme redernatie als ik zo vrij mag zijn, want een kater is na een dag afzien wel weer over, maar een kind gaat normaal gesproken iets langer mee.
Bovendien heb ik een beetje moeite met de criticasters die het losbandige gedrag van de vakantievierende jeugd aan de kaak stellen. Die zijn namelijk vrijwel allemaal van mijn leeftijd en dus uit de generatie die er op het gebied van misdragingen toch ook wel wat van kon. Ik wijs hier fijntjes op het experimenteren met drugs, de vrije seks, het periodiek groepsgewijs in elkaar rammen van lieden met een andere brommer, krakersrellen en een mate van alcoholconsumptie die weinig onderdeed voor die van de gemiddelde jongere die op Texel een muur van lege kratten om zich heen bouwt.  Over balk en splinter gesproken…
Wat mij betreft gaan ze hun gang maar in Chersonissos, Tirol en binnenkort de Achterhoek, voor welke laatste serie men de briljante naam Het Wilde Oosten heeft verzonnen. Daar is ook flink over nagedacht als je het mij vraagt en die titel heeft dan ook hetzelfde niveau als de programma’s. Geen dus. Maar de oude Romeinen zeiden het al: ‘het volk wil brood en spelen, dus geef ze brood en spelen.’
Hoewel de kijkcijfers dramatisch gedaald zijn, van bijna anderhalf miljoen in 2010 tot nog geen 450.00 in 2011, zijn er kennelijk veel mensen die het leuk vinden dus is het leuk. Zo simpel is dat. Onder die toeschouwers zit trouwens hoogstwaarschijnlijk een flink aantal van die oudere mannen die zoveel commentaar op Oh Oh Cherso hebben stiekem te hopen dat een van de meisje uit de kleren gaat, maar dat terzijde. Natuurlijk is het programma te walgelijk voor woorden en vraag je je af of dat zo nodig op televisie moet, maar daar zijn  wel meer voorbeelden van.
Zo is het mij nooit helemaal duidelijk geworden waarom iemand voor het oog van de camera wil bevallen, uitgebreid wil vertellen met wie en wanneer hij of zij de nacht heeft doorgebracht en hoe dat precies in zijn werk ging of welke bulten hij op zijn buik heeft na een geslaagde muggenbeet. Toch zijn dat kijkcijferkanonnen en dus blijven ze, alleen moet men daar bij RTL niet ineens zo tenenkrommend schijnheilig over doen. Het gaat om geld verdienen en hoe gekker die lui zich tijdens hun vrije tijd gedragen hoe beter.
De verklaring van die omroep dat ‘alcohol en het gebruik ervan slechts een onderdeel van het programma is’ en dat ‘het heel voorbarig van STIVA is om te suggereren dat in dit programma sprake is van excessief alcoholgebruik’ is dan ook van een bijna niet te bevatten hypocrisie.
Daar moet ik nou van braken.