Rechtbank zet Openbaar Ministerie te kijk met uitspraak Donnie Rog

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie (OM) een draai om de oren gegeven met de uitspraak in de zaak-Donnie Rog. Dat valt af te leiden uit het verschil tussen de daadwerkelijke uitspraak op vrijdag en de strafeis.
De rechter veroordeelde Milen Y, de man die vorig jaar juli de 13-jarige Donnie Rog doodreed op de Van Boetzerlaerlaan op Scheveningen, tot negen maanden cel waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van zes jaar. Het OM eiste eerder 'slechts' 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf. De ouders werden toen zo boos, dat er een vechtpartij ontstond in de rechtszaal.
De officier van justitie formuleerde een strafeis voor 'aanmerkelijke onvoorzichtigheid' van Milen Y., terwijl de rechter hem vrijdag veroordeelde voor een 'grove verkeersfout'. Dat is een zwaarder label.
'Daarom kan de rechter tot een hogere straf komen', legt de persofficier van justitie uit. De vraag is waar het verschil van benadering vandaan komt. 'Dat is moeilijk te zeggen', aldus de persofficier. 'We zullen eerst het volledige vonnis goed lezen om te bepalen waar het verschil ligt tussen onze benadering en die van de rechtbank. Daar zullen we onze conclusies uit trekken.'

Eerder deze week: 'Zwaarder kan niet'

Eerder deze week betoogde plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy dat het Openbaar Ministerie er 'alles aan had gedaan' om de hoogst mogelijke straf te eisen. Het OM zou 'tot achter de komma zijn nagegaan wat er is gebeurd'. Op basis daarvan heeft justitie de zwaarst mogelijke straf geëist. 'Zwaarder kan niet', stelde Kitty Nooy.
De rechtbank lijkt die zinsnede met de uitspraak van vrijdag te logenstraffen en spreekt van een 'grotere mate van schuld' dan waarvan de officier van justitie is uitgegaan. 'Het Openbaar Ministerie heeft de zaak dus anders beoordeeld', zegt de persofficier vrijdag. 'Zoals wij de feiten hebben bekeken, als een "aanmerkelijke onvoorzichtigheid", komen we uit op onze eis. We hebben echt tot achter de komma alles op een rij gezet.'
De dader is geschrokken van de veroordeling. De ouders, familie en vrienden van Donnie Rog reageren opgetogen.

Noot van de redactie: Beste lezer van omroepwest.nl, hoewel wij de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan, heeft de redactie besloten de reactiemogelijkheid bij dit bericht te sluiten. We begrijpen dat deze zaak erg gevoelig ligt en veel emoties met zich meebrengt, maar constateren tegelijkertijd dat de discussie geregeld zo hoog oploopt dat onze huisregels worden overtreden. Mede in overleg met de ouders van Donnie Rog is daarom dit besluit genomen. Wij hopen dat je dit kunt respecteren.