Rechter: 'Zelfs toegestane 50 km was te hard geweest'

DEN HAAG - 'Zelfs 50 kilometer per uur, wat is toegestaan, was nog te hard geweest.' De rechter oordeelt vrijdag keihard over het rijgedrag van Milen Y., die vorig jaar juli de 13-jarige Donnie Rog doodreed.
Donnie Rog wordt op 9 juli vorig jaar aangereden in Scheveningen. Hij heeft Chinees gehaald en fietst met een tas vol eten naar huis. Als hij de Van Boetzelaerlaan oversteekt, wordt hij daar aangereden door een passerende auto. De automobilist rijdt door, maar meldt zich later die avond bij de politie. Het gaat om de Bulgaar Milen Y. Donnie overlijdt later aan de gevolgen van het ongeluk..
Hoe hard Milen rijdt op het moment van het ongeluk is volgens de rechter niet meer vast te stellen. 'Ten minste 51 kilometer per uur, maar aannemelijk is 60 kilometer per uur.' Op de Van Boetzelaerlaan is 50 kilometer per uur toegestaan. Over Donnie zegt de rechter: 'We weten niet hoe hard hij fietste, resultaten van de fietsproeven waren onbruikbaar. Maar zeker is dat hij niet stilstond.' Op het moment van de klap rijdt Donnie niet meer parallel aan de auto, hij bevindt zich in een hoek ervoor. Hij is begonnen met oversteken.

'Zelfs 50 was nog te hard'

De rechter vindt het rijgedrag van Milen Y. onverantwoord. Die volgt op dat moment een brandweerjeep die met sirenes aan met 70 kilometer per uur over de Van Boetzelaerlaan rijdt. Hij wijkt eerst uit om de jeep te laten passeren en voegt daarna weer in om de jeep te volgen. Hij zit er een meter of tien achter.
'Iedereen weet dat een brandweerauto met sirenes een moment van onzekerheid veroorzaakt', zegt de rechter. 'Verkeersdeelnemers kunnen er onvoorspelbaar op reageren. Een bestuurder moet zijn snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Zelfs 50 kilometer per uur, wat daar is toegestaan, was nog te hard geweest.'
Milen Y. concentreert zich op de sirene en het zwaailicht voor hem, verklaart hij later. 'Hij heeft Donnie volledig over het hoofd gezien', stelt de rechter, 'ook al reed die midden in zijn blikveld.' Daarom noemt de rechter het 'een grove verkeersfout'. 'Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank niet dat hij "aanmerkelijk onvoorzichtig" was, maar "zeer onvoorzichtig". En onoplettend.'

Niet te begrijpen

Dat Milen na het ongeluk is doorgereden wordt hem zwaar aangerekend. 'Hij was zich bewust van de klap en de impact van de aanrijding', zegt de rechter. 'Hij heeft omgekeken en Donnie op het trottoir zien liggen. Hij heeft de fiets op straat zien liggen. Toch mindert hij maar kort vaart, om vervolgens door te rijden. Dat kan de rechtbank niet begrijpen.'
Milen Y. reageert volgens de reclassering impulsief en kan niet benoemen welke keuzes hij rond het ongeluk heeft gemaakt. Verkeerd rijgedrag lijkt voor Milen Y. een automatisme te zijn. De rechter is daarom bang voor herhaling en legt hem een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op. Over vier jaar mag Milen weer in een auto stappen, maar zijn proeftijd duurt twee jaar langer. Als hij zich in die twee jaar niet weet te gedragen, gaat hij alsnog twee extra maanden de cel in.