Gemeenten betalen honderden begrafenissen

DEN HAAG - Gemeenten draaien op voor de kosten van honderden begrafenissen. Dat zijn er meer dan voorheen. De voornaamste reden is dat steeds meer mensen in geldnood zijn. Gemeenten zijn verplicht de begrafenis te betalen als iemand geen nabestaanden heeft of de familie niet wil of kan betalen.
Het AD schrijft maandag dat Den Haag in de eerste 7 maanden al voor 137 overleden inwoners van Den Haag een laatste rustplaats heeft betaald. Vorig jaar ging het in totaal om 175 gevallen. Als die trend zich voortzet is dat een stijging van ruim 30 procent in vergelijking met vorig jaar.

Geldnood

Ouderenbond ANBO zegt in de krant dat de toename vooral komt door geldnood van veel mensen. 'Als de overledene schulden heeft en als je zelf ook weinig te makken hebt dan is het voor nabestaanden een noodgedwongen keuze', zegt Frank van der Aa van de ouderenbond.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten herkent het beeld dat gemeenten steeds meer moeten opdraaien voor de begrafenis- of crematiekosten. 'Het komt vooral omdat kinderen weigeren de uitvaart van hun ouders te betalen.'

Ook stijging in Rotterdam en Utrecht

Ook in Rotterdam en Utrecht is een stijging van gemeentelijke begrafenissen te zien. In Amsterdam staat het aantal op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar.