Veel Polen onder verdronken badgasten

Post reddingsbrigade met auto en boot
Post reddingsbrigade met auto en boot
REGIO - In zee, meren, plassen en rivieren zijn dit jaar veel meer mensen om het leven gekomen tijdens het zwemmen dan in andere jaren. Niet alleen het mooie zomerweer speelt daarbij een rol. Veel slachtoffers zijn afkomstig uit Oost-Europese landen als Polen en Bulgarije, waar het zwemmen niet met de paplepel wordt ingegoten.
Deze zomer verdronken in Nederland tot nu toe al 14 mensen in binnenwater en in zee. De helft is van allochtone afkomst. De afgelopen jaren verdronken volgens de reddingsbrigade 4 à 5 mensen per jaar tijdens het zwemmen.

Geen zwemcultuur

Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland ontbreekt het in veel Oost-Europese landen aan een zwemcultuur waarmee mensen van jongs af aan vertrouwd worden gemaakt. Iets wat met het langzaam verdwijnen van het schoolzwemmen in Nederland ook hier dreigt te gebeuren, zegt hij.
Probleem voor de Reddingsbrigade is hoe de Oost-Europeanen met informatie moeten worden bereikt. De website van de organisatie bevat waarschuwingen in veel talen, maar de vraag is of die wordt gelezen.

Vooral zwemplassen zonder toezicht

Veel Oost-Europeanen verdrinken in binnenwater, met name op plekken die niet zijn aangewezen als zwemlocatie of waar geen toezicht van de reddingsbrigades is.
Op de drukke stranden en in recreatiegebieden is ook het aantal zoekgeraakte kinderen weer flink opgelopen. Van Mourik wil ouders op het hart drukken op het strand permanent toezicht te houden op hun kinderen als ze geen zwemdiploma hebben.