Reddingsbrigade verwacht aanhoudende drukte en geeft tips voor veilig zwemmen

Strandwacht met verrekijker
Strandwacht met verrekijker
DEN HAAG - De reddingsbrigade verwacht vanwege het aanhoudende zomerweer ook komende week weer drukte op plaatsen waar je kunt zwemmen. De organisatie roept mensen op om te gaan zwemmen op plaatsen waar lifeguards aanwezig zijn.
Verder moet volgens de reddingsbrigade iedereen zichzelf afvragen hoe goed hij of zij kan zwemmen.'Als je niet kunt zwemmen, ga dan niet verder in het water dan tot de knie, zeker bij het zwemmen in zee', aldus Raymond van Mourik, directeur Reddingsbrigade Nederland.
Afgelopen week kwamen in Nederland vijf zwemmers om het leven. Zij waren allen van Poolse afkomst. Volgens Van Mourik ontbreekt het in veel Oost-Europese landen aan een zwemcultuur waarmee mensen van jongs af aan vertrouwd worden gemaakt.

Extra tips van de reddingsbrigade:
* Bedenk of u fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten. Als je niet fit bent neemt de kans op kramp toe.
* Als u het koud krijgt, ga op tijd het water uit, anders loopt u risico op onderkoeling.
* Smeer goed in met zonnebrand en denk eraan dat zwemmen en alcohol niet samen gaan.
* Neem als watersporter goede voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer het materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee en draag een wetsuit. Let op eventuele zonering van de watersport.
* Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop. Zorg dat uw mobiele telefoon is opgeladen en check of u voldoende bereik heeft. Blijf binnen een armlengte afstand van kleine kinderen en kinderen die nog geen zwemdiploma hebben.
* Let ook op de strandborden die bij de strandopgang staan en de vlaggen bij de reddingsbrigadepost, waarmee lokale waarschuwingen worden gegeven. Informatie over lokale risico's, speciale zones voor watersport en kennis van de lokale situatie helpen ongelukken voorkomen. Omstandigheden zoals wind, weer en bodem, kunnen per locatie verschillen.