'Prijsstijging ov schrikbarend en zorgelijk'

OV-chipkaart, tram
OV-chipkaart, tram
DEN HAAG - 'De prijs van het openbaar vervoer stijgt in onze regio veel te snel en de prijs is veel te hoog.' Dat zegt Ronald van Onselen, voorzitter van het Platform Beter Openbaar Vervoer Regio Haaglanden. Hij reageert op het bericht dat de ov-prijzen in Den Haag en omstreken fors hoger zijn geworden.
'Ik vind deze flinke prijsstijging echt schrikbarend', zegt Van Onselen. Hij had de prijsstijging nog enigszins kunnen accepteren als de kwaliteit van de vervoersbedrijven goed was. 'Maar dit is in de regio absoluut niet het geval, want de HTM ligt vaak plat en er zijn veel storingen bij de Randstadrail.'
Ook de Haagse afdeling van reizigersorganisatie Rover is niet blij met de prijsstijging: 'Wij zijn natuurlijk nooit enthousiast als de prijzen in het openbaar vervoer stijgen, maar deze stijging is zorgelijk', laat Arnold van der Heijden van Rover Den Haag weten. Volgens de website treinreiziger.nl stegen de ov-prijzen sinds 2011 in de stad Den Haag met 26,3 procent. Het openbaar vervoer in de regio Den Haag werd zelfs 47,4 procent duurder.
Reden is onduidelijk
Een eenduidige reden voor de fikse stijging is niet zo één twee drie te noemen, volgens Van der Heijden. Toch zou het volgens hem kunnen liggen aan de vrijheid die het Stadsgewest Haaglanden heeft bij het bepalen van kilometerprijzen. 'Zij zijn veel te vrij om hoge prijzen te kunnen vragen sinds de ov-chipkaart in 2011 werd ingevoerd.'
Bovendien zou het openbaar vervoer in deze regio duurder zijn vanwege het railvervoer. 'In deze regio hebben we trams en de Randstadrail. Dit kost meer dan wanneer een regio alleen buslijnen heeft', legt Van der Heijden uit.