Zomerfeesten trekken door de Bollenstreek en het Westland

Life I Live
Life I Live
REGIO - De feestweek in Nootdorp is dinsdag begonnen, die in Rijsburg begint dit weekeinde met de Flowerparade en nog vele dorpen zullen volgen. Een week feesten met traditionele spelen en kermis. En: goed gepland, niet allemaal achter elkaar, dan heb je een maand feest in de buurt.
Kermis, feestavond met thema, piekdag, ringsteken of tobbetje steken, rondje rond de kerk en paardenraces... Het zijn allemaal bestanddelen van de traditionele feestweek. 'We kijken er altijd halsrijkend naar uit, 'zegt geboren Westlander Leendert Koppert van 87 jaar.

Geschiedenis van de feesten

De feestweken vinden hun herkomst in de oogstfeesten en druivenfeesten. Vandaar dat vooral de agrarische dorpen, tuindersgemeentes en de bollenstreek zo'n jaarlijks evenement kennen.
In de Bollenstreek beginnen de feesten van oudsher rond half augustus. 'Vroeger was rond die tijd het werk gedaan,' zegt Willem de Jong van het Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek. 'Na maanden hard werken, vaak van zonsopgang tot zonsondergang, was het gedaan. De piektijd op het land was voorbij. Dat werd vaak uitbundig gevierd. Ieder dorp vierde het in een andere week zodat het ook een soort uitwisseling was tussen de buurgemeentes. De jaarfeesten waren eigenlijk een soort ontmoetingsplaats en ja, ook een huwelijksmarkt.'
In het Westland beginnen de feestweken ook rond half augustus. 'We waren dan ongeveer halverwege de druivenoogst,'zegt Westlander Koppert. 'De feesten waren om de oogst te vieren. Maar zeker ook om toeristen te trekken en de druif aan de man te brengen. Veel tuinders hadden een zitje voor het huis om zo nog wat te verkopen. Per dorp verschilde de uitbundigheid van het feest. Hoe onconfessioneler het dorp, hoe frivoler het feest.'

Oranjeverenigingen

Dat de feestweken nu meestal door oranjeverenigingen georganiseerd worden is niet toevallig. Het oranjegevoel is diep geworteld bij agrariërs en tuinders. 'Als je dan toch een vereniging hebt waar veel mensen lid van zijn en die een groot netwerk heeft, kunnen zij het het beste organiseren,' aldus Willem de Jong.

Waar en Wanneer

Een aantal feesten op een rij:
Nootdorp 6 tot 11 augustus
Rijnsburg 10 tot 16 augustus
De Lier 18 tot 24 augustus
Katwijk 23 tot 31 augustus
Noordwijkerhout 24 tot 29 augustus
Naaldwijk 24 augustus tot 1 september
Poeldijk 24 augustus tot 1 september
Noordwijk 24 augustus tot 1 september
Voorhout 7 tot 14 september
Sassenheim 18 tot 21 september
Lisse van 23 tot 29 september