Brand Nairobi raakt bloemenveiling FloraHolland nog niet

vliegveld kenia brand nairobi bloemen
vliegveld kenia brand nairobi bloemen
WESTLAND - De brand op de internationale luchthaven van de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft vooralsnog geen grote gevolgen voor de bloemenexport naar Nederland. Dat zegt een woordvoerder van bloemenveiling FloraHolland.
'De koelcellen op het vliegveld zijn gewoon open, dus de bloemen kunnen nog steeds worden aangevoerd. De koelcellen zijn groot genoeg. Eén dag valt prima op te vangen, als het richting twee of drie dagen gaat wordt het een ander verhaal', aldus de woordvoerder.
Kenia is een belangrijke exporteur van bloemen, vooral rozen. In het land zijn ook een twintigtal Nederlandse kwekers actief. Een groot deel van de Keniaanse productie wordt behandeld bij FloraHolland, met een omzet van 4,4 miljard euro per jaar de grootste bloemenveiling ter wereld.
Per week komt er 2000 tot 3000 ton aan Keniaanse bloemen naar Nederland. Daarmee draait FloraHolland een jaarlijkse omzet van zo'n 300 miljoen euro. Dagelijks komen er drie tot vier 'bloemenvluchten' aan op Schiphol vanuit Nairobi. 'De vluchten vertrekken 's avonds. Die van dinsdagavond zijn keurig aangekomen. Het is even afwachten hoe het woensdagavond gaat.'