Geen werk voor asielzoekers Sacramentskerk

Bedden in Sacramentskerk
Bedden in Sacramentskerk
DEN HAAG - De asielzoekers in de Sacramentskerk in de Vogelwijk van Den Haag hebben geen zicht op werk of een andere nuttige dagbesteding.
De fracties van de PvdA en GroenLinks in de Haagse gemeenteraad wilden dat de gemeente de asielzoekers tegemoet zou komen. Zij vroegen het college om met het rijk op zoek te gaan naar een zinvolle dagbesteding, zoals het recht op werk. Maar burgemeester en wethouders antwoorden dat dit geen zaak van de gemeente. Het college noemt het oplossen van de uitzichtloze situatie van de asielzoekers een zaak van het rijk en van de asielzoekers zelf. En voor alle asielzoekers zonder verblijfsvergunning is het verboden om te werken, zo schrijft het college.
De leegstaande Sacramentskerk werd in januari gekraakt door actiegroep Recht op Bestaan, die opkomt voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Sindsdien hebben zo’n 25 voornamelijk Iraakse Koerden hun intrek genomen, die eerder een tentenkamp hadden op de Koekamp in het centrum van Den Haag. Zij willen niet terug naar Irak, omdat het daar te gevaarlijk zou zijn. En Irak neemt geen vluchtelingen terug, die onder dwang terugkeren.