Vragen van Groep de Mos kosten Den Haag een hoop geld

DEN HAAG - Het Haagse raadslid Richard de Mos stelt ondanks dat de politiek met vakantie is bijna elke dag een vraag aan het college van burgemeester en wethouders. Uit eerdere berekeningen van Omroep West blijkt dat dat per vraag 577 euro kost.
In totaal heeft de Mos dit jaar al 83 schriftelijke vragen gesteld. Dat kostte de gemeente Den Haag  tot nu toe bijna 48.000 euro. Gemiddeld stelden raadsleden in Den Haag vorig jaar vijftien vragen. Daar gaat het raadslid dus flink overheen. 
Maar daar zit De Mos niet mee, al erkent hij wel dat het veel geld is. ‘Zo lang dit college geld heeft voor een nieuwjaarsreceptie van 125.000 euro, zo lang het college diplomaten niet durft aan te pakken en zo lang dit college zakken met geld uitgeeft aan allemaal rare dingen is het de democratische plicht van Groep de Mos om daarover vragen te stellen en daarover heel kritisch te zijn’, aldus het raadslid.

Monddood gemaakt

De Mos kan ook niet anders dan schriftelijke vragen stellen. Hij is min of meer monddood gemaakt in de raad. Per raadsvergadering heeft hij als eenmansfractie maar twee minuten spreektijd, en dat is te weinig om alle zaken aan de orde te stellen. Het probleem zou dus al deels verholpen zijn als de andere partijen hem meer spreektijd zouden geven.
Als Groep de Mos doorgaat met dit tempo van schriftelijke vragen stellen, komt de partij eind dit jaar uit op een totaal van zo’n 150. Dat zou de gemeente Den Haag dan bijna 87.000 euro kosten om al die vragen te beantwoorden. Maar ondanks deze kosten, bindt De Mos niet in. ‘Want alles wat ik gevraagd heb, daar sta ik 110 procent achter. Voor een beter Den Haag en voor een beter Scheveningen.'