Waar komen toch die mysterieuze gaatjes in T-shirts vandaan?

REGIO - Het internet staat er vol mee: fora over kleine gaatjes in T-shirts. Een paar kleine gaatjes bij elkaar, meestal rond de buikstreek. In nieuwe en oude, bij dure en goedkope exemplaren. Toch lijkt niemand een verklaring te hebben voor de mysterieuze gaatjes.

Door Liza Janson

Dat de gaatjes veel mensen bezighouden blijkt wel uit de honderden reacties die bij Omroep West zijn binnengekomen na een oproepje op Facebook. Veel mensen willen weten waar het vandaan komt. Dicky van Beelen heeft al vier T-shirts met gaatjes, allemaal van haar dochter. Ze dacht dat het van het stoeltje op school kwam. ‘Niet dus. Wist ik maar hoe het komt. Het waren nieuwe shirts.’

Vampieren en borstharen

Motten, zilvervisjes, het aanrecht, een riem, de wasmachine en de kat: ze worden allemaal als schuldige aangewezen. Maar ook vampieren en borstharen worden gekscherend opgevoerd. ‘Vetspetters tijdens het koken?’, speculeert Kirsten van Berkel-Koek op Facebook.
Maar hoe zit het nou echt? Waar komen de gaatjes vandaan? Verschillende grote kledingketens kennen het probleem, maar hebben geen verklaring. Ook de Consumentenbond moet het antwoord schuldig blijven.

Geen motten

Het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg heeft wel een verklaring. Na een eerdere vraag zocht het lab het probleem uit. Eén misverstand haalt het museum meteen uit de wereld: motten. ‘Mottengaten zijn altijd groter en zitten meer verspreid over je kleding’, laat een woordvoerder weten.
Waar het dan wel aan ligt? Aan de kwaliteit van stoffen waar veel T-shirts van worden gemaakt. Shirtjes worden namelijk gebreid. De meesten worden gebreid met één draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek meteen een gaatje. Dat kan dus kloppen met eerdere speculaties van lezers. Als je bijvoorbeeld tegen het aanrecht aan schuurt of als de stof aan je riem of rits blijft hangen kan er snel een gaatje ontstaan. ‘Dat je geen draadje ziet, komt door de goedkope stof, het draad breekt snel af.'

Twee draden

Bij kleding gebreid uit twee draden zouden veel minder snel beschadigingen ontstaan. Maar omdat het niet zo makkelijk en duurder is om te maken, doen maar weinig kledingproducenten dat.
Veel mensen kennen het gaatjesprobleem, toch heeft de Consumentenbond er nog nooit klachten over gehad. ‘Terwijl het wel heel herkenbaar is, wij hadden het er hier even over en iedereen had er meteen een verklaring voor.’

Meer mysteries:

» De oorzaak van ladders in je panty is ook de gebreide stof
» Ben je ook benieuwd naar het mysterie van de weessokken?
» En wat kun je doen om van die superirritante fruitvliegjes af te komen?
» Waar komen al die vlinders vandaan?
» Zuid-Holland ziet zwart van de vliegende mieren. Hoe komt dat?