[VIDEO] Tientallen eendjes verdronken in riool in Den Haag

Eendjes
Eendjes
DEN HAAG - Tientallen pasgeboren eendjes, waterhoentjes en meerkoetjes zijn verdronken in het Haagse riool. Een rooster in het water naast de Haagse Stokroosstraat bleek openingen te hebben die zo groot waren, dat de diertjes in een maalstroom van rioolwater terechtkwamen. Buurtbewoners die waarschuwden dat de vogeltjes en masse verdronken, moesten wachten tot de gemeente met een oplossing kwam. 'Nu is het te laat', zeggen teleurgestelde omwonenden.
Vragen in de gemeenteraad moesten eraan te pas komen voor de gemeente actie ondernam. 'Toen mijn collega de vragen eenmaal had gesteld, hebben ze snel een oplossing gevonden', zegt Dick de Vos van de Partij voor de Dieren, 'maar het is wel tergend dat zoiets niet kan als een omwonende aan de bel trekt'.

Gaas

Om de verdrinking van de kuikens tegen te gaan, plaatsten bewoners gaas voor het rooster maar dat werd keer op keer door de gemeente weggehaald omdat het de afvoer zou verstoppen.
Verfomfaaid
Tests met een waterdichte camera laten zien dat de stroming achter het rooster voor de kleine diertjes veel te sterk was. 'Er zijn er tientallen verdronken', vertelt een buurtbewoonster, die zegt dat de afgelopen weken elke dag een paar vogeltjes het leven lieten. In het Haagse vogelhospitaal 'De Wulp' wordt één klein, verfomfaaid waterhoentje verzorgd, die lang genoeg boven water wist te blijven om gered te kunnen worden.
'Normaal gesproken adviseren we mensen om vogeltjes die alleen zijn, met rust te laten', zegt verzorgster Susanne de Bruin. 'Meestal zijn de ouders nog wel ergens in de buurt en zijn de vogeltjes helemaal niet in de steek gelaten. Maar als mensen zien dat vogeltjes in een put zijn gevallen, hopen we dat ze snel actie ondernemen'. De overlevingskansen voor 'Henk', zoals de enige overlevende van het drama is gedoopt, acht de vogelopvang groot.
De gemeente Den Haag kon donderdag niet uitleggen waarom pas zo laat adequate maatregelen zijn genomen.
> Bekijk hier het filmpje van boze omwonenden.