Voorlichtingscampagne voor Poolse zwemmers gestart

Zwemmen
Zwemmen
REGIO - De Poolse ambassade in Den Haag en de Reddingsbrigade Nederland zijn vrijdag een voorlichtingscampagne begonnen om het aantal zwemongevallen onder Polen terug te dringen. Directe aanleiding zijn incidenten in het afgelopen weekeinde, waarbij in totaal vijf Poolse zwemmers in Nederland verdronken.
De ambassade en de reddingsbrigade hebben in het Pools informatie over veilig zwemmen samengesteld. Die wordt verspreid via Poolse kranten, werkgevers, uitzendbureaus, parochies en social media.

Alcohol en overmoedigheid

Volgens Reddingsbrigade Nederland neemt het aantal zwemongevallen onder Polen in ons land al jaren toe. De meeste ongevallen zijn het gevolg van een beperkte zwemvaardigheid, zwemmen op plaatsen zonder toezicht, het gebruik van alcohol en overmoedigheid, aldus de organisatie.
Polen krijgen onder meer het advies alleen te zwemmen waar goed toezicht is en nooit alleen te gaan zwemmen. Ook moeten ze zich afvragen of ze fit genoeg zijn om het water in te gaan of te watersporten. 'Als u erg moe bent of onder invloed van alcohol of andere middelen, ga dan niet zwemmen. Dat is levensgevaarlijk', staat in het informatieblad.

Tot de knieën

Wie niet kan zwemmen, moet hooguit tot de knieën in het water. Een zwemmer die een duik in de zee wil nemen, moet oppassen voor zogeheten muien. Dat zijn gevaarlijke stromingen die worden veroorzaakt door water dat tussen zandbanken door met grote kracht terugstroomt naar zee.