Dode Leidse buurtkat Bledder wordt opgezet

LEIDEN - De Leidse buurtkat Bledder wordt opgezet. Dat zeggen de eigenaren van het beestje tegen Omroep West. De kat overleed woensdag door een auto-ongeluk.

Bledder was een begrip in de Leidse binnenstad. Hij vertoefde regelmatig in verschillende winkels en kroegen in Leiden en had zijn eigen Facebookpagina. De kat is overreden door een auto in de Hartesteeg, vlakbij zijn huis. De automobilist is daarna doorgereden.

In de vriezer 

Bledder ligt nu opgebaard in de vriezer van een studentenhuis aan de Hartesteeg. De studenten willen de kat opzetten en in café Jantje van Leiden stallen. Ze zamelen hier geld voor in. Met het overgebleven geld willen de studenten een afscheidsborrel in Jantje van Leiden houden.

Voor dat café is een herdenkingsbankje voor Bledder gemaakt. ‘Ik heb zelf  ook een aantal katten, dan raakt dit je’,  zegt een buurtbewoner met tranen in zijn ogen.

'Levens waren op'

De baasjes waren niet erg verrast dat hun kat onder een auto was gekomen. ‘Het is een avontuurlijk katje. Hij is al een paar keer uit de gracht gehaald. Zijn negen levens waren op’, zegt Willem-Friso Haagsma, één van de eigenaren.

Het woord Bledder is een paar jaar geleden verkozen tot mooiste woord van Leiden. Volgens de oprichter van Bledders Facebookpagina, Mark Siera, betekent dat lastpost. 'Dat past bij hem, want hij bracht zichzelf soms in de problemen.'

Deel dit artikel: