VVD wil Haagse terrassen langer open bij mooi weer

DEN HAAG - De terrassen in Den Haag moeten in de zomer langer mogen open blijven.
Daarvoor pleit de VVD in de Haagse gemeenteraad. De partij komt in actie vanwege de vele oproepen die de horeca-ondernemers afgelopen week deden. Veel zaken met terrassen buiten de grote uitgaansgebieden worden sinds kort veel intensiever gecontroleerd. Een aantal ondernemers heeft ook al een bekeuring gehad omdat er na 23.00 uur avonds nog mensen op hun terras zaten.
VVD-raadslid Daniëlla Gidaly vindt dat de gemeente de regels moet versoepelen. ‘Horeca, en daarmee terrassen, zijn belangrijk voor de economie in Den Haag,’ zegt zij. ‘In omringende steden zoals Utrecht en Leiden gelden in de zomer ook andere regels. Dit heeft niet geleid tot meer klachten, dus in Den Haag zou dit ook moeten kunnen.’

'Zomer of winter: na elven naar binnen'

Op dit moment mag een terras in gebieden rond het centrum tot 23.00 uur open zijn, behalve op het Plein en de Grote Markt waar andere regels gelden. Na elven moeten de gasten naar binnen ongeacht of het winter of zomer is.
Gidaly noemt het van groot belang dat ondernemers de ruimte krijgen. 'De terrasregels zijn onlangs al versoepeld. Nu nog de terrastijden. Als de temperatuur boven de 25 graden komt zou het wat ons betreft mogelijk moeten zijn om de terrassen langer op te houden,’ aldus het raadslid.

'Niet meer overlast voor omwonenden'

 De VVD wil wel voorkomen dat omwonenden meer overlast krijgen door de verruiming van de terrastijden. Gidaly: ‘Het is wel van belang dat horecaondernemers en buurtbewoners met elkaar in gesprek blijven gaan. De dagen in Nederland waarbij de temperatuur boven de 25 graden komt zijn op de vingers van een hand te tellen. Op dit soort dagen moet er een uitzondering kunnen worden gemaakt.’