Vrijwilligers maken Wassenaarse strand schoon

WASSENAAR - Ruim vijftig vrijwilligers hebben zaterdagochtend het strand van Wassenaar schoongemaakt. De actie maakt deel uit van de Mybeach Cleanup Challenge waarbij de 350 kilometer lange Nederlandse Noordzeekust door onbetaalde krachten wordt schoongemaakt.
In een paar uur tijd verzamelden de vrijwillige vuilnismannen 428 sigarettenpeuken en 212 kleine stukjes plastic. ‘Afval op het strand is slecht voor de zee’, legt Ike Span van Stichting De Noordzee uit. ‘Uiteindelijk belanden sigarettenpeuken en plastic in zee waarna ze via de vissen in onze voedselketen terecht komen.’

Resultaten naar de staatssecretaris

Met de actie hoopt de organisatie de landelijke politiek bewust te maken van de schadelijke gevolgen van afval op het strand. Daarom worden de resultaten van de schoonmaakactie aan staatssecretaris Mansveld (Infrastructeur en Milieu) overhandigd.
Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar is blij met de actie. 'In een tijd waarin de overheid moet terugtreden ben ik blij met dit soort burgerinitiatieven’, aldus Hoekema. Hij vindt het een ‘fantastisch idee’.