ADO Den Haag verliest verrassend van Go Ahead Eagles

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft zaterdagavond een teleurstellende nederlaag geleden bij Go Ahead Eagles. De promovendus in de eredivisie was met 2-1 te sterk. Het is na het verlies van vorige week tegen PSV de tweede eredivisienederlaag van het seizoen.
ADO Den Haag kende een lastige start in Deventer. Go Ahead Eagles kreeg goede kansen op de 1-0. De grootste kans voordat de score werd ontmaagd, was voor oud-ADO Den Haag-speler Jarchinio Antonia. Hij mikte de bal net naast het doel van Gino Coutinho. Niet veel later was het alsnog raak. Uit een vrije trap van Deniz Türüç kopte Xandro Schenk in de 22e minuut de bal in het doel. Na de 1-0 miste Antonia een levensgrote kans op de 2-0.
In plaats van dat Go Ahead Eagles 2-0 maakte, kwam ADO Den Haag langszij. Nadat Kevin Jansen, Mike van Duinen en Danny Holla de bal niet in het doel kregen, was het in de 37e minuut alsnog raak voor ADO. Een hoekschop werd door Van Duinen binnengewerkt: 1-1. Na de doelwisseling werd ADO sterker en zette de ploeg van Maurice Steijn druk op de promovendus. De tank van Go Ahead Eagles leek langzaam leeg te raken.
Maar niets bleek minder waar. Tom Beugelsdijk moest een bal van de doellijn halen. Van Duinen kreeg weliswaar een goede mogelijkheid op de 1-2, maar het was Go Ahead Eagles die de leiding nam. Marnix Kolder kreeg ruimte omdat Vito Wormgoor naar het middenveld stapte en kon in de onderhoek 2-1 binnenschieten. In blessuretijd miste ADO nog een grote kans op de gelijkmaker.

'Een enorme zeperd'

Bij ADO Den Haag is geschokt gereageerd op de onverwachte nederlaag. Trainer Maurice Steijn zegt 'kapot geschrokken te zijn' en noemt het verlies een 'enorme zeperd'. Doelman Gino Coutinho spreekt van een schande, terwijl aanvoerder Danny Holla vooral boos. In het Go Ahead Eagles-kamp wordt door trainer Foeke Booy en doelpuntenmakers Xandro Schenk en Marnix Kolder juist euforisch gereageerd.
Analist Taco van der Velde (Voetbal International) vindt dat ADO Den Haag volledig onnodig heeft verloren. Hij vindt dat ADO een goede 'nummer tien' mist. Zo'n speler is noodzakelijk om evenwicht in de ploeg te creëren. Meer dan 1,4 miljoen televisiekijkers bekeken zaterdagavond de uitgebreide samenvatting van Go Ahead Eagles-ADO Den Haag in NOS Studio Sport.
ADO Den Haag staat na twee wedstrijden puntloos in het onderste deel van de eredivisieranglijst. Volgende week zondag (19 augustus) speelt ADO om 14.30 uur bij NAC Breda.
Scoreverloop: 1-0 Xandro Schenk (22'), 1-1 Mike van Duinen (37'), 2-1 Marnix Kolder (81').
Opstelling Go Ahead Eagles: Eloy Room; Mawouna Amevor, Bart Vriends, Jop van der Linden, Xandro Schenk; Lars Lambooij (Jeffrey Rijsdijk, 63'), Sjoerd Overgoor, Deniz Türüç (Joran Pot, 90'); Jarchinio Antonia, Marnix Kolder en Xander Houtkamp.
Opstelling ADO Den Haag: Gino Coutinho; Dion Malone, Tom Beugelsdijk (Michiel Kramer, 83'), Vito Wormgoor, Aäron Meijers; Kevin Jansen, Danny Holla, Ricky van Haaren (Christian Supusepa, 85'); Jerson Cabral, Mike van Duinen en Ninos Gouriye (Mitchell Schet, 66').
Gele kaart(en): Mawouna Amevor (Go Ahead Eagles), Tom Beugelsdijk en Jerson Cabral (beiden ADO Den Haag).
Rode kaart(en): n.v.t.
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Toeschouwers: 6855 (Adelaarshorst, Deventer)