Exposities in stadhuis Den Haag over 100-jarig bestaan Vredespaleis

DEN HAAG - De gemeente houdt vijf exposities om het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis te vieren. In het atrium van het stadhuis zijn onder meer de tentoonstellingen Het Vredespaleis, een honderd jaar oud monument en Een Vredesgroet uit Den Haag te zien.

Ook laat de gemeente zes prijswinnende architectuurontwerpen zien, die voortkwam uit de wedstrijd die ruim 100 jaar geleden werd uitgeschreven voor de bouw van de zogeheten Tempel voor de Vrede.

In totaal deden daar toen 216 architecten hieraan mee. De eerste prijs ging uiteindelijk aar de Fransman Louis Cordonnier. Maar het besluit werd niet zonder slag of stoot genomen. Er ontstond namelijk een felle maatschappelijke discussie over hoe het gebouw er uit zou moeten zien.

Wel of geen goede smaak

De discussie ging tussen twee stromingen, de modernen en de traditionalisten. Politici, vakgenoten en burgers ruzieden maandenlang over elkaars smaak, of het gebrek eraan. De jury besliste met één stem verschil voor het ontwerp van Cordonnier. 

Maar daarvoor moest de Franse architect zijn oorspronkelijke ontwerp wel aanpassen. In plaats van vier torens zijn er bijvoorbeeld maar twee gebouwd.

Deel dit artikel: