Honderden vallende sterren te zien - bij goed weer

REGIO - Deze week is het hoogtepunt van de Perseïden, een regen van vallende sterren zo groot als zandkorrels. Vooral de uren voor zonsopkomst zijn er veel vallende sterren te zien, soms wel zo'n honderd per uur.

Je kunt met het blote oog tientallen sterren zien vallen, met name vanaf middernacht en het beste in een donkere omgeving. Moet natuurlijk wel het weer meezitten: vooral de kustgebieden maken maandagnacht kans op een bui. Meer landinwaarts zijn er opklaringen.
 
Elke zomer trekt de aarde door een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De deeltjes die in de dampkring komen, veroorzaken heel kort een lichtstreep aan de hemel. De meeste zijn zo groot als zandkorrels, erwten of knikkers. Ze dringen met een snelheid van 60 kilometer per seconde de dampkring binnen. Normaal gesproken zal er niet éénde grond raken en als dat wel gebeurt, dan wordt het een meteoriet genoemd.
 
Hete lucht 

Als een deeltje van de Perseïden de dampkring binnendringt, wordt de lucht samengedrukt en verhit. De meteoor zelf wordt ook verhit tot een temperatuur van zo’n 1500 graden Celsius waardoor het deeltje verdampt. Die gloed is was je ziet.
 
Juist de uren vlak voor zonsopkomst zie je de meeste vallende sterren recht boven je. Ons deel van de aarde staat dan precies in de richting van de omloopbaan om de zon en gaat recht door de Perseïden.
 
De bron
 
Het moederobject van de Perseïden is de komeet Swift-Tuttle, het grootste object dat geregeld op grote afstand langs de aarde vliegt. De kern van de komeet is zo’n 10 kilometer groot, net zo groot als het vliegend object waardoor de dinosauriërs zouden zijn uitgeroeid.

Deel dit artikel: