Drukte bij Huis ten Bosch: Cameramannen en kindertekeningen

REGIO - DEN HAAG – Bij Paleis Huis ten Bosch kwam vandaag een handjevol mensen z'n medeleven betuigen aan de koninklijke familie. Na het overlijden van prins Friso, gisteren in het koninklijke paleis, verzamelde zich een schare journalisten wachtend op nieuws.
Terwijl aan weerskanten van Paleis Huis ten Bosch cameraploegen wachten op een glimp van de koninklijke familie, blijven fietsers en wandelaars soms even staan om een foto te maken van de verzamelde pers. Een jongen maakt een filmpje: ‘Ik heb duizenden volgers op YouTube. Eigenlijk is hier niks te beleven, maar ik film het maar. Dan heb ik tenminste een video. Dat vinden ze helemaal geweldig’.

‘Jammer dat uw man dood is’

Plotseling komen de journalisten in actie. ‘Daar is prins Maurits!’. In een paar seconden is de rust wedergekeerd en draait één van de cameramannen weer een sjekkie. Een meisje komt aangelopen met een tekening. ‘Dit is prins Friso, en dit is de hemel’, zegt de 7-jarige Axelle uit Wassenaar. Op de tekening voor prinses Mabel schreef ze: ‘Jammer dat uw man dood is. Van Axelle, voor prinses Meebel’. Met haar kunstwerkje denkt het meisje de vrouw van prins Friso een hart onder de riem te steken: ‘Ik wil hem aan haar geven voor troost’, zegt ze.
Er verschijnen ook toeristen aan de poort van Paleis Huis ten Bosch. Een gezin uit Qatar had geen idee van het overlijden van de prins. ‘We kwamen hier gewoon even rondkijken. Het is zo mooi hier’. Een Duitse toerist had het slechte nieuws al gehoord. ‘Maar dat is niet de reden dat we hier zijn’, zegt hij. ‘We komen het paleis bekijken en willen nog naar Scheveningen’.
Mededeling van de hoofdredactie: Hoewel velen van u de behoefte hebben om hun medeleven en verdriet over het overlijden van prins Friso te delen, zien we ons genoodzaakt de reactiemogelijkheid toch te sluiten, omdat sommigen zelfs bij een overlijdensbericht geen respect kunnen tonen.