'Plannen kabinet rampzalig voor zzp'ers'

REGIO - Het gaat slecht met de economie, dan gaat het nog slechter met kleine zelfstandigen. Maar als je als zzp'er, op het randje van het bestaan, nog een extra douw krijgt van het kabinet dreigt de afgrond.
Juist nu Den Haag alles bij elkaar moet schrapen om aan de Brusselse normen te voldoen moeten alle beetjes helpen. Het kabinet is van plan de zelfstandigenaftrek af te schaffen. 500 miljoen moet het plan opleveren. Maar gaat dat ook gebeuren?
Juist nu Den Haag alles bij elkaar moet schrapen om aan de Brusselse normen te voldoen moeten alle beetjes helpen. Het kabinet is van plan de zelfstandigenaftrek af te schaffen. 500 miljoen moet het plan opleveren. Maar gaat dat ook gebeuren?
Dagblad Trouw heeft woensdag berekend van niet, het gaat de overheid zelfs meer kosten dan het oplevert. De FNV-bond voor zzp'ers, FNV Zelfstandigen, ondervroeg 1400 ondernemers. 9 procent van hen overwegen te stoppen als zij die aftrek verliezen. Trouw berekende heel voorzichtig dat, als je dat landelijk vertaalt en de hèlft van de mensen die zèggen te stoppen doen dat ook ècht, je uitkomt op 32.000 mensen die zich melden voor een bijstandsuitkering. De sociale diensten mogen dan 509 miljoen euro extra ophoesten. Weg bezuiniging.

Verleidelijk

'Deze maatregel zal ervoor zorgen dat een grote groep zelfstandige ondernemers met een lage omzet het financieel niet meer overleeft', zegt Josien van Breda-Hoekstra, beleidsadviseur van FNV Zelfstandigen op de eigen website. Reken ook zelf maar na. Je bent een kleine zelfstandige met een jaarinkomen van rond de 20.000 euro. Als je de aftrek verliest moet je 200 euro per maand, en later zelfs 300 euro per maand extra ophoesten.

Schijnconstructies

FNV Zelfstandigen behartigt de belangen van 15.000 zzp'ers in allerlei sectoren zoals de bouw, de industrie en de zorg. Het kabinet zegt dat het iets wil doen aan de verleidelijke mogelijkheid voor werkgevers om in crisistijd mensen te ontslaan en via de achterdeur als zelfstandige weer in te huren. Volgens de bond pakt het kabinet de verkeerde. De zelfstandige is de klos in plaats van de opdrachtgever die van deze constructie gebruik maakt.
'Het verbaast ons dat het kabinet de groei van het aantal zelfstandigen wil beperken door te bezuinigen op de zelfstandigenaftrek, in plaats van de opdrachtgevers aan te pakken die met schijnconstructies werken', aldus Van Breda-Hoekstra.

VVD valt tegen

De maatregel is voor kleine zelfstandigen mogelijk de nekslag. Maar ook de grotere jongens voelen de pijn. Zoals de Haagse ondernemer Tijs Teulings van websitebouwer Automatique die met veel andere zzp'ers samenwerkt in bedrijfsverzamelgebouw Bink36 in Den Haag. Hij ergert zich aan het beeld dat het kabinet heeft.
‘Ik ben het zat dat zzp'ers steeds als zielige werkelozen worden gezien', zegt Teulings tegen Omroep West. 'We zijn gewoon ondernemers, daarom valt het me ook tegen dat juist een kabinet met de VVD met deze maatregel komt. De VVD pretendeert toch de ondernemerspartij te zijn. Als de zelfstandigenaftrek inderdaad wordt afgeschaft scheelt dat zo’n 10.000 euro per jaar. Dus dat is een behoorlijke klap.’

Afweging

Het kabinet van PvdA en VVD heeft het plan opgenomen in het regeerakkoord, maar het lijkt erop dat de VVD schrikt van de reacties uit ondernemersland. VVD-kamerlid Helma Neppérus reageert in Trouw met een kleine slag om de arm. 'Het staat in het regeerakkoord, maar ik wil met Prinsjesdag een uitgewerkt voorstel van het kabinet zodat wij een afweging kunnen maken.
'Dat veel zzp'ers overwegen met hun bedrijf te stoppen vindt zij zorgelijk, maar 'het kan ook niet zo zijn dat je alleen maar kunt bestaan dankzij de zelfstandigenaftrek.'
Oppositiepartijen CDA en D66 zijn in dezelfde krant kritisch over het kabinetsplan. 'Veel zzp'ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf', aldus D66. 'Als zij dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand terecht komen.'
Belangenvereniging ZZP Nederland overweegt acties tegen het kabinetsplan.