'De Pier in Scheveningen is geen bouwval'

DEN HAAG - De curator van de Pier in Scheveningen wil het beeld rechtzetten dat de Pier een bouwval is. Curator Marc Udink belegde woensdag een persconferentie om duidelijk te maken dat de Pier niet in slechte staat verkeert.
Het gerenomeerde ingenieursbureau Royal HaskoningDHV deed in 2012 onderzoek naar de staat van het Scheveningse icoon. Daaruit blijkt dat de bouwkundige staat van de Pier overwegend in goede conditie is. Zo blijkt volgens het bureau tweederde van de palen in goede staat. Wel zijn er reparaties nodig om de 69 slechte palen te renoveren.  

1,2 miljoen euro

Naast de renovatie van de palen zijn ook andere ingrepen nodig om de Pier veilig te houden. Het bedrijf raamt die kosten op 1,2 miljoen euro. Daarnaast moeten nieuwe investeerders de eerste vijf jaar jaarlijks een bedrag van 50.000 euro investeren voor onderhoud.
De Scheveningse Pier werd in januari failliet verklaard. Het bouwwerk was eigendom van het Van der Valk concern, maar dat heeft de boel aardig laten verpauperen.

Ideeën

Voor de Pier zijn zes ideeën gepresenteerd waarin staat hoe het icoon er in de toekomst uit zou kunnen zien. Zo is er een concept bedacht dat PC op Zee heet: een soort PC Hooftstraat, maar dan op de Pier. Ook Bèta op Zee is één van de ideeën. Bij dit plan kunnen hightechbedrijven zoals Apple en educatieve winkels zich op de Pier vestigen.
Een ander plan is om het Scheveningse icoon om te bouwen tot Attractiepier met een reuzenrad en achtbaan.

Veiling

Op 24 september wordt de Pier geveild.
> Lees meer over de Pier in het Omroep West dossier.