Einde van ‘hennepzaak’ ADO-doelman Gino Coutinho in zicht

DEN HAAG - Er lijkt een einde te komen aan de slepende ‘hennepzaak’ rondom ADO-doelman Gino Coutinho. Dat valt op te maken uit de behandeling van de zaak voor de rechtbank in Lelystad. De doelman was vier jaar geleden betrokken bij hennepteelt op zijn boerderij in Ens, Flevoland.
In mei 2011 werd Coutinho hiervoor veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. De vriendin van de doelman werd vrijgesproken van betrokkenheid, maar kreeg wel een taakstraf van 80 uur voor valsheid in geschrifte. Ook moesten Coutinho en zijn vriendin 125-duizend euro betalen, geld dat ze volgens het OM met de teelt hadden verdiend.
Coutinho accepteerde zijn werkstraf, maar ging tegen de vordering in beroep. Die vordering blijkt nu door het OM te zijn teruggetrokken. De verwachting is dat de rechtbank in haar vonnis over twee weken het standpunt volgt waardoor de zaak voor Coutinho en zijn vriendin definitief klaar is. ‘Wij hebben er alle vertrouwen in’, laat de advocaat van de doelman weten. ‘Wij gaan ervan uit dat het boek over twee weken dicht gaat.’
Dat geldt niet voor de vader van de keeper. Hij moet in oktober voorkomen en kan een ontnemingsvordering van ruim 400.000 euro tegemoet zien. Eerder kreeg hij twee jaar cel opgelegd.
In december 2012 liet de keeper van ADO Den Haag zich in een interview met Omroep West openhartig uit over de zaak. ‘Ik heb mijn verlies geslikt’, liet Coutinho destijds weten.