Overwinningen Nederlands basketbalteam omgezet in nederlagen

LEIDEN - De twee overwinningen van het Nederlands basketbalteam op Estland en Portugal zijn door de internationale basketbalbond (FIBA) omgezet in twee reglementaire nederlagen.

Volgens de FIBA heeft Nederland in de wedstrijden tegen Portugal en Estland twee genaturaliseerde spelers opgesteld. De reglementen schrijven voor dat er maar één mag spelen.

Bondscoach Toon van Helfteren werd er woensdag, kort voor de derde EK-kwalificatiewedstrijd uit tegen Estland, door een Litouwse wedstrijdcommissaris op gewezen dat het Nederlandse team met Mohammed Kherrazi en Sean Cunningham één genaturaliseerde speler teveel op het veld had staan. Uit voorzorg hield de coach van ZZ Leiden Cunningham aan de kant.

In beroep

Met de straf die nu is opgelegd is de droom om deel te nemen aan het EK in 2015 is bijna verkeken. Om toch nog kans te maken op deelname, overwegen de Nederlandse basketbal bond en de Federatie voor Eredivisieclubs beroep aan te tekenen.

De conclusie van de FIBA klopt ook gewoon niet, vinden ze. ‘Sean Cunningham is vanaf zijn geboorte Nederlander en dat kunnen wij aantonen’, zegt Frank Berteling, directeur van de Nederlandse Basketball Bond, op de website van de basketbalbond. Cunningham heeft een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader.

Vrijdag speelt Nederland in de Leidse Vijf Meihal haar laatste poulewedstrijd tegen Portugal.

Deel dit artikel: