Piloot luchtballon Huijgenspark: 'Opeens viel de wind weg'

DEN HAAG - Ze waren gewoon met de luchtballon opgestegen vanuit het Zuiderpark in Den Haag om een mooie tocht boven de stad te maken. Het plan was om te landen in een weiland bij Snowworld in Zoetermeer vertelt de piloot van de luchtballon Gert Jan Masselink.
Tot vlak voor vertrek had de piloot contact met meteorologische dienst van Schiphol, de omstandigheden om te varen leken perfect.  (Met een luchtballon vlieg je niet maar vaar je door de lucht.) 
Bij het opstijgen leek er nog niets aan de hand. Toen werd de piloot opeens geconfronteerd met wegvallende wind. ‘We gingen omhoog en de wind viel weg en daar hang je dan.'

Een gaatje in de stad

'Uiteindelijk werd de wind variabel en dan fladder je alle kanten op. Bij een normale vlucht ben je een uur aan het varen en neem je een half uur rustig de tijd om te landen.  Nu ging ik al na drie kwartier kijken of ik een gaatje in de stad kon vinden’, aldus Masselink.
'We hingen met de luchtballon boven Hollands Spoor vlak naast het Strijkijzer, dat is een hoog gebouw, en daar kan je niet te dicht op komen met je luchtballon. Als er dan opeens een windvlaag komt kan je niet voldoende stijgen.’