'Slecht toezicht gif op oude vuilstort Coupépolder'

Opgraving Coupépolder 1988
Opgraving Coupépolder 1988
ALPHEN AAN DE RIJN - De provincie Zuid-Holland heeft het toezicht op het beheer van de Coupépolder in Alphen aan den Rijn laten verslonzen. Dat staat in een rapport van de Randstedelijke Rekenkamer. Er is te weinig gecontroleerd.
De coupépolder is een polder bij Alphen aan den Rijn die bekend is geworden door bodemvervuiling. De polder is gebruikt als vuilstortplaats, maar in de jaren ’80 is er ook op grote schaal illegaal chemisch afval gedumpt. Bovenop de vuilstortplaats is een golfbaan aangelegd.
De provincie heeft maatregelen genomen om te zorgen dat de vervuiling niet in het grondwater terecht zou komen, maar heeft te weinig gedaan om te controleren of de maatregelen ook werkten. Van 1997 tot aan 2002 was zij verantwoordelijk voor polder. Ze moest het drainage systeem, de afdeklaag en de damwand controleren en de kwaliteit van het grondwater en de buitenlucht monitoren. Dat is allemaal te weinig gebeurd.

Gaten in het afdekzeil

Van alle rapporten die de provincie gekregen zou moeten hebben over de nazorg, heeft ze maar de helft ontvangen. Ook hebben ze zelden een bezoek gebracht aan de oude vuilstort. In 2010 werden er gaten in het afdekzeil gevonden. De provincie heeft toen verordonneerd dat ze meteen moesten worden gedicht, maar heeft nooit gecontroleerd of dat wel is gebeurd.
Vanaf 2002 was de gemeente Alphen aan den Rijn verantwoordelijk voor de Coupépolder. Vorig jaar werd duidelijk dat ook zij niet goed genoeg controleerde. In navolging van dit nieuws heeft de gemeente extra onderzoek laten doen. Daaruit bleek dat er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn onder de golfbaan. Ook doen ze weer onderzoek naar.