Goudse verpleeghuizen Vierstroom verplichten familie te helpen

GOUDA - Familieleden van bewoners van verpleeghuizen van Vierstroom worden 'moreel verplicht' om een handje te helpen. Na een succesvolle proef heeft Vierstroom besloten het meewerken verplicht te stellen in alle 16 locaties.
Het gaat niet om hulp op zorggebied, maar wel om bijvoorbeeld hulp bij de lunch. 'Een zoon kan ook eens koken voor de groep waar zijn vader zit. Of hij kan spelletjes komen spelen of wandelen', legt bestuurder van Vierstroom Jeroen van den Oever uit.
De organisatie, die opereert in Gouda en omgeving, kan familieleden niet juridisch verplichten om mee te helpen, maar gaat ze wel meedelen dat vanaf nu de gewoonte is dat familie meehelpt. 'Als de familie dat niet ziet zitten, zeggen we toch dat de woonlocatie dan wellicht niet passend is voor de cliënt. Maar we mogen niemand weigeren'.  

Proef was een succes

Vorig jaar is de organisatie een proef gestart de verplichting mee te helpen. Dat gebeurde in tehuizen in Bergambacht en Vlist, waar mensen met dementie verblijven. De proef was succesvol. Een van de vragen was wat er moest gebeuren met bewoners zonder kinderen. Vierstroom had hiervoor een poule van zogenoemde buddy’s paraat, maar volgens van den Oever bleek dit in de praktijk helemaal niet nodig.