Waar liggen voor jou de grenzen van mantelzorg?

DEN HAAG - De Goudse verpleeg- en verzorgingsorganisatie Vierstroom gaat mantelzorg ‘moreel verplichten’. Familie en vrienden moeten minimaal vier uur in de maand een bijdrage leveren. Maar wat kun je eigenlijk verwachten van een mantelzorger? Een rondje wandelen met je vader en moeder vindt iedereen nog oké, maar incontinentieluiers verwisselen is misschien teveel gevraagd.
Volgens de site van de Rijksoverheid is mantelzorg: ‘onbetaalde zorg voor zieke of gehandicapte familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd.’ Er moet minstens acht uur worden verzorgd en dat langer dan drie maanden, om officieel mantelzorg te heten. Dit is dus niet wat er bij Vierstroom wordt verwacht. Daar gaat het om vier uur in maand.
Vierstroom vraagt mensen een kopje koffie te drinken met hun ouders, boodschappen te doen en een rondje met ze te wandelen. Volgens bestuurder Jeroen van de Oever hoeven ze geen professionele zorg te verrichten, daar zorgt Vierstroom voor. Maar ze moeten zorgen voor de gezelligheid, waarvoor de verzorgers tegenwoordig geen tijd meer hebben.
Meeste zorg door mantelzorgers
Volgens Mantelzorg Haaglanden zijn er in Nederland zo’n 3,7 miljoen mantelzorgers. Tachtig procent van alle zorg wordt geleverd door mantelzorgers en maar twintig procent door professionals. Ondanks dat er dus al veel vrijwillig gebeurt, vragen de overheid en zorgorganisaties steeds meer van familie en vrienden van patiënten.
Waar ligt voor u de grens?
De vraag komt boven drijven wat we in de toekomst moeten gaan doen. Wat wil jij nog doen voor je ouders? Waar ligt voor jou de grens? Wil je de zorg gewoon uitbesteden aan professionals en er verder niets mee te maken hebben of ben je bereid eens het bed te verschonen of je ouders te douchen?
Laat hieronder je reactie achter.