Duikers maken honderd scheepswrakken schoon in Noordzee

scheepswrakken duikers scheveningen
scheepswrakken duikers scheveningen
DEN HAAG - Duikers van de Stichting Duik De Noordzee Schoon hebben dinsdag het honderdste scheepswrak schoongemaakt in de Nederlandse Noordzee.
Hiermee is het project dat drie jaar geleden startte afgerond. De doelstelling was om honderd wrakken schoon te maken. Tijdens 175 duiken is 10.000 kilo aan materiaal opgedoken. De duikers verwijderen visnetten, lood en kunstaas, omdat deze een ernstige bedreiging kunnen zijn voor het leven onder water.
In totaal waren de vrijwilligers zo’n twee tot drie maanden op zee. Een schat hebben ze niet gevonden, maar wel bijzondere vissoorten ontdekt, zoals een slakkensoort dat op koraal leeft.

Lood

'Lood is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor het onderwaterleven. Fotografen, filmers en marien biologen hebben alle duikacties boven- en onderwater in kaart en in beeld gebracht. In totaal hebben onze vrijwilligers 35.000 uur besteed aan dit project. De duikers zijn nu nog op zee, maar varen woensdag 21 augustus de haven van Scheveningen binnen’, aldus een woordvoerder van de stichting.