Nablussen brand Leiderdorp gaat tot dinsdagavond laat duren

LEIDERDORP - Het nablussen van de brand in Leiderdorp bij het afvalverwerkingsbedrijf Vliko, duurt nog tot zeker laat dinsdagavond. Dat laat de brandweer weten.
Bij vuilverwerkingsbedrijf Vliko in Leiderdorp woedt sinds maandagavond een grote brand. Twee loodsen staan in brand. Eén is gevuld met afval en in de andere staat een grote sorteermachine. De brandweer heeft moeite om bij de brandhaarden te komen omdat het gebouw op instorten staat.
Stukje bij beetje wordt het afval uit de loods gehaald. Daarna wordt het lege gedeelte van de loods afgebroken. Zo baant de brandweer zich een weg naar de brandhaarden.
Dinsdagmiddag laaide het vuur weer even op. De brandweer moest op dat moment weer opschalen. Er werden extra brandweereenheden opgeroepen. Ondertussen is de brand weer onder controle en is er weer afgeschaald.
Stank tot in de verre omtrek
Bij de brand kwam veel rook vrij die tot in Berkel en Rodenrijs en Sassenheim te zien was. De gemeente Teylingen laat dinsdag weten dat er nog steeds stankoverlast is. De rook is niet schadelijk voor de volksgezonheid.  Brandweerwoordvoerder Peter Kessels: ´De stank komt door verbranding van afval en door de wind die is gedraaid'
Vervuiling opppervlaktewater
Het bluswater van de brand bij afvalverwerkingsbedrijf Vliko in Leiderdorp vervuilt het lokale oppervlaktewater. Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat het verontreinigd water zich verder verspreidt.