Beste vlinderzomer van de eeuw

REGIO - Dit jaar heeft de beste vlinderzomer van deze eeuw. Sinds de eeuwwisseling zijn er niet eerder zoveel vlinders geteld. Dat valt onder meer te zien in Zoetermeer, bij de wijk Oosterheem. Op een braakliggend terrein worden erg veel fladderende beestjes geteld.
Dat er dit jaar uitzonderlijk veel vlinders zijn, heeft niet alleen te maken met het mooie weer van de afgelopen weken. ‘Ook het koude en natte voorjaar is ideaal geweest voor de vlinders. De rupsen hebben daardoor flink kunnen eten, want de voedselplanten stonden er goed bij’, aldus Kars Veling van de Vlinderstichting. ‘Een koude winter, een koel en nat voorjaar, en een warme zomer zijn blijkbaar een ideale combinatie voor de vlinders’.

Aantal vlinders neemt af

Toch betekent dit niet dat het goed gaat met de vlinders. Sinds 1990 is de populatie met veertig procent afgenomen. ‘Nederland is enorm aangeharkt. Alles wordt gebruikt, gemaaid en netjes bijgehouden. Terwijl plekken waar alles groeit, zoals op dit terrein in Zoetermeer, ideaal zijn voor vlinders’, aldus Veling.
Volgens de vlinderkenner zijn de beestjes van groot belang voor de bestuiving. ‘Er zijn planten die niet door bijen worden bestoven, maar wel door vlinders. En bovendien zijn vlinders voedsel voor vogels. Stel dat er geen vlinders zouden zijn, dan zouden er in het voorjaar veel minder koolmezen groot worden, want er gaan duizenden rupsen het nestkastje in. Die koolmezen eten weer andere insecten. Stel dat zij er niet zouden zijn, dan zouden we hier niet kunnen lopen door de insecten. Dan worden we opgegeten’.

Niet vaak meegemaakt

Vlinderkenner Veling is verbaasd over het aantal vlinders op het braakliggend terrein in de wijk Oosterheem. ‘Zoveel bij elkaar. Tientallen vlinders op een paar vierkante meter. Ik ben toch al jaren bezig met vlinders kijken. Maar dit heb ik niet vaak meegemaakt’.