Nederlandse hockeysters op koers

Max Caldas
Max Caldas
DEN HAAG - Statistieken liegen niet. Met 15 doelpunten voor en 0 tegen moge het duidelijk zijn dat de Nederlandse hockeysters na de drie groepswedstrijden favoriet zijn voor de Europese titel in Boom. Geen van de concurrenten kan tippen aan die cijfers. Oranje hoefde dinsdag bepaald niet van begin tot eind geweldig te spelen om tot besluit Wit-Rusland in poule A op de vele tekortkomingen te wijzen. Met 7-0 kwam de povere ploeg uit het voormalig Oostblok er nog genadig vanaf.
De openingstreffer liet even op zich wachten. Kim Lammers, de geroutineerde spits, had in de 18e minuut als eerste succes. Haar tip-in was fraai, het voorbereidende werk van Kitty van Male eveneens. Het inspireerde Nederland tot meer snel en gevarieerd aanvalsspel en dus kansen. De afwerking liet te wensen over. Maartje Paumen verdubbelde de voorsprong net voor het rustsignaal uit een strafcorner. Haar sleeppush leek houdbaar.
Met de productie ging het na de hervatting beter. Sabine Mol, knap in stelling gebracht door Willemijn Bos, Roos Drost in de rebound na een counter en opnieuw Lammers zorgden binnen 10 minuten voor 5-0. In de slotfase scoorde Paumen nog tweemaal, uit een strafbal en een strafcorner. Legio mogelijkheden bleven nog onbenut. Niemand die erom maalde.
De titelkandidaat nummer 1 tankte in de voorronde voldoende zelfvertrouwen voor de halve finale van donderdag tegen Engeland. Bij winst wacht Duitsland of België in het duel om goud.