Onrust bij AIVD door bezuinigingen

ZOETERMEER - Onder de medewerkers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD in Zoetermeer is onrust ontstaan over de invulling van de bezuinigingen. Dat meldt de NOS.
Door de eerste korting van 23 miljoen op het budget van de geheime dienst verdwijnen er 200 van de 1500 arbeidsplaatsen. Onder hen zijn 80 mensen die informatie verzamelen en analyseren.
Het verdwijnen van deze laatste arbeidsplaatsen komt voor een groot deel van de AIVD-medewerkers als een verrassing. Aanvankelijk werd gemeld dat in eerste instantie vooral gesneden zou worden in de bedrijfsvoering en efficiency en niet in de primaire taken van de geheime dienst: het verwerven en verwerken van inlichtingen.
70 miljoen
De AIVD moet de komende jaren in totaal 70 miljoen euro inleveren, dat is ruim een derde van het jaarbudget. Deze bezuiniging moet in 2018 zijn gerealiseerd. De bezuiniging wordt geleidelijk ingevuld. In 2015 krijgt de geheime dienst al 23 miljoen minder dan dit jaar.
Verantwoordelijk minister Ronald Plasterk kondigde al eerder aan dat de geheime dienst rechts-, links- en dierenextremisme minder in de gaten zal gaan houden. Ook zal de AIVD minder in het buitenland actief zijn.