Norder betuigt liefde aan alle Haagse vrouwen

DEN HAAG - Het stadsbestuur van Den Haag heeft zijn liefde betuigd aan alle vrouwen in de stad. Loco-burgemeester Marnix Norder beloofde woensdag de Haagse vrouwen te zullen beschermen. Dat deed hij op de hindoeïstische feestdag Raksha Bandhan.
Op het stadhuis van Den Haag had de hindoeïstische gemeenschap een ceremonie rond het broers- en zussenfeest georganiseerd. Volgens traditie binden zussen hun broer een beschermingsbandje om de arm. Hiermee spreken de vrouwen waardering uit voor de relatie met hun broer en vragen ze om zijn bescherming. De broer geeft op zijn beurt zijn zus wat geld of een cadeautje.
Symbolische betekenis
De hindoes in Den Haag wilden het stadsbestuur dit jaar bij Raksha Bandhan betrekken vanwege de symbolische betekenis van de feestdag. ‘Het is een dag van broederschap’, vertelt hindoe en Haags raadslid Rajesh Ramnewash. ‘We vragen aan de stad zorg en bescherming voor onze gemeenschap, eigenlijk voor alle burgers in Den Haag. De leiders van landen als India en Amerika spreken deze bescherming al uit.’
De loco-burgemeester kreeg voor deze gelegenheid een beschermingsbandje omgebonden. Ook kreeg hij zoetigheid in zijn mond gestopt. ‘Wij willen als stadsbestuur onze waardering uitspreken voor alle geloofsgemeenschappen in Den Haag,’ zegt Norder. ‘Niet alleen voor de hindoes, maar ook voor anderen zoals de joden, de christenen en de moslims. Nu ik dit beschermbandje heb gekregen, zullen wij het beschermen van de vrouwen in de stad nog serieuzer nemen dan we al deden,’ voegt hij er lachend aan toe.