Rechtszaak unieke bankroof uitgesteld

DEN HAAG - De zaak van de twee Hagenaars die zich woensdag in Duitsland moesten verantwoorden voor een van de grootste bankroven in de geschiedenis is een paar dagen uitgesteld. Een internationale bende hackte een banksysteem waardoor ze met valse creditcards in één nacht in meerdere landen 34 miljoen euro kon pinnen. De rechtbank in Düsseldorf heeft meer tijd nodig in deze ingewikkelde megazaak.
Eddy Z. en zijn moeder Wilhelmina uit Den Haag werden in februari van dit jaar gearresteerd in Düsseldorf met in hun auto 70.000 euro aan contanten. Het geld hadden ze bij verschillende banken in de omgeving van Düsseldorf ontvreemd met prepaid creditcards  waarvan de magneetstrips waren gemanipuleerd. Als de Hagenaars schuldig worden bevonden kunnen ze tien jaar cel krijgen. In augustus zijn na het verspreiden van foto's door justitie nog tweede Haagse verdachten opgepakt

Internationale organisatie

Het vermoeden is dat de fraude is gepleegd door een internationale organisatie van criminelen met behulp van handlangers over de hele wereld. In dezelfde nacht dat Eddy Z. en zijn moeder geld uit pinautomaten ontvreemdden gebeurde hetzelfde in 21 andere landen, waaronder Japan, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Italië, Rusland, Spanje en België. In totaal werd er met de gemanipuleerde creditcards 34 miljoen euro buitgemaakt.

Hacken

De daders hackten meerdere servers van verschillende ondernemingen, waarbij ze onder meer wisten binnen te dringen in het beveiligde systeem van een Indonesisch bedrijf dat de automatisering regelde voor een bank in Oman. De daders kregen vervolgens essentiële informatie over bankrekeningen en creditcards te pakken waardoor ze pinpassen konden namaken.

Afpersing

De zaak kwam aan het rollen nadat enkele handlangers in Amerika zichzelf fotografeerden met het gestolen geld uit de pinautomaten. Een deel van dat geld mochten de handlangers houden en de rest moesten ze afstaan aan de leiding van de criminele organisatie. Er wordt rekening mee gehouden dat sommige betrokkenen door de criminele organisatie onder druk werden gezet om mee te werken aan de megafraude. De Duitse justitie denkt overigens dat bij de kraken in negen Duitse steden ook tientallen Nederlanders betrokken zijn.
De rechtszitting is verplaatst naar 26 augustus.