Wanbeleid oorzaak faillissement Meavita

DEN HAAG - Het faillissement van de Haagse zorginstelling Meavita is veroorzaakt door wanbeleid. Dat is de conclusie van het definitieve onderzoeksrapport van de Ondernemingskamer in Amsterdam, dat donderdag is gepubliceerd.
In maart van dit jaar lekte al een conceptrapport uit. Daarin werd ook al duidelijk dat er een hoop is misgegaan rond de in 2009 failliet verklaarde zorginstelling Meavita. Volgens het onderzoeksrapport zijn de forse verliezen mede het gevolg van een onvoldoende stabiele raad van bestuur.
Meavita ontstond begin 2007 uit een fusie van vier zorginstellingen: Meavita West uit Den Haag, Thuiszorg Groningen, Vitras uit Utrecht en Sensire uit Gelderland. Twee jaar later ging het concern al failliet en liet een miljoenenschuld achter. Er werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten.
Meteen na het faillissement sleepte vakbond Abvakabo FNV Meavita voor de rechter. De bond wilde door de Ondernemingskamer laten vaststellen dat voormalige bestuurders en directeuren van de zorginstelling wanbeleid hebben gevoerd. Opvallend was dat hoe slechter het ging met Meavita, hoe meer de bestuurders gingen verdienen.