Abvakabo-FNV: eindelijk bevestiging dat ondergang Meavita wanbeleid was

DEN HAAG - ‘Een ontslagvergoeding van een half miljoen, van geld dat bestemd is voor de zorg. Dat is niet niks’. Donderdag werd een onderzoeksrapport gepresenteerd van de Ondernemingskamer in Amsterdam over de ondergang van zorgorganisatie Meavita. Vakbond Abvakabo FNV ziet nu eindelijk bevestigd dat het bedrijf dat actief was in Den Haag ten onder is gegaan aan wanbeleid.

Door de fusie van vier zorgorganisaties ontstaat in 2007 een van de grootste zorgorganisaties ooit: Meavita. Twee jaar laten gaat het bedrijf al weer failliet. Op dat moment werken er 20.000 mensen en ze verzorgen zo’n 100.000 cliënten. Meavita verzorgt onder andere in Den Haag huishoudelijke zorgverlening en thuiszorg.

Wanbestuur

Na het na het faillissement was het snel duidelijk dat er veel was misgegaan bij Meavita. Veel verhalen deden de ronde over wanbeleid over hoge ontslagvergoedingen bij bestuurders, terwijl het personeel steeds minder ging verdienen. Zo kreeg oud-bestuurder Theo Meuwese van Meavita in 2007 een ontslagvergoeding van 469.000 euro bovenop zijn jaarsalaris van 186.000 euro plus een pensioenstorting van 43.000 euro.

Abvakabo FNV stelt: ‘Bestuurders van Meavita staken enorm veel tijd en miljoenen euro's in absurde projecten, zoals de tv-foon. De financiën waren een rommeltje, maar daarvoor hadden de bestuurders en toezichthouders nauwelijks aandacht. De onderzoekers concluderen dat er flinke onenigheid was binnen de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Het was een komen en gaan van managers, een ontslagvergoeding van een half miljoen euro was daarbij heel gewoon’.

'Loek Hermans sliep gewoon verder'

VVD-coryfee Loek Hermans, toentertijd lid van de Raad van Commissarissen, kwam in 2009 onder vuur te liggen. Abvakabo-FNV leest in het rapportdat hij van de chaos en de crisis op de hoogte was.  ‘Ondanks de herhaaldelijke negatieve signalen stond hij erbij, keek ernaar en sliep verder. Terwijl duidelijk was dat Meavita financieel steeds verder bergaf ging, voerde de RvC niet eens beoordelingsgesprekken met de bestuurders’, aldus de bond.

Meteen na het faillissement sleepte vakbond Abvakabo FNV Meavita voor de rechter. De bond wil alle bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk stellen. Het rapport van de Ondernemingskamer is een stap in dit proces. Nu moet de rechter er nog naar kijken.

Recht op genoegdoening

Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. 'We hopen dat het proces snel wordt afgerond. De 20.000 mensen die bij Meavita werkten hebben ondertussen wel recht op genoegdoening', aldus een woordvoerder bij Abvakabo-FNV

Het volledige rapport is te lezen op rechtspraak.nl

Deel dit artikel: