Huttenbouw Alphen aan den Rijn groot succes

ALPHEN AAN DEN RIJN - De huttenbouw in Alphen aan den Rijn is een groot succes. Zo’n 500 kinderen zijn deze week druk in de weer met hamers, zagen en verfkwasten voor hun huttenbouwdorp.
Op een groot grasveld in recreatiegebied Zegersloot-Zuid zijn de kinderen sinds maandag aan de slag met sloophout en pallets. De hutten zijn nu zo goed als af. Een enkeling is nog in de weer met een hamer: ‘Er moeten nog wat spijkers in worden geslagen om de bovenste verdieping wat steviger te maken’. De kinderen hebben het zichtbaar naar hun zin. ‘Je kunt zagen, je kunt eigenlijk alles doen wat je wilt’, aldus de timmerjongen.

Verkoopdag

‘Vandaag is het verkoopdag. Dat is een soort rommelmarkt’, vertelt de 11-jarige Kylian. Hij is de burgemeester van het huttenbouwdorp. ‘Ik vergader elke dag met de wethouders. Dan bespreken we wat er gebeurd is die middag en wat er beter kan de volgende dag’. Het dorp is ingedeeld in verschillende wijken. Elke wijk heeft zijn wethouder.
De verkoopdag loopt gesmeerd. ‘Wij hebben al een paar spulletjes verkocht. Twee cupcakes en een boekje’, vertelt de 11-jarige Noa. Haar vriendinnetje Benthe legt uit: ‘We proberen zoveel mogelijk geld te verdienen, want de cupcakes hebben veel geld gekost. Bijna alles wat daarop zit hebben we moeten kopen’.

Wensdorp

De huttenbouw in Alphen aan den Rijn viert deze week het 40-jarig jubileum. Ter ere van dat jubileum heeft deze editie hetzelfde thema als toen. Toen droeg het dorp de naam ‘Wensdorp’. Huttenbouwburgemeester Kylian laat een wensput zien waar kinderen briefjes met wensen op hebben geplakt. ‘De wens moet voor iemand anders zijn. Ik heb een hockeyveld voor alle kinderen in mijn dorp gewenst’. Een ander meisje wenst een optreden van Nick en Simon voor een jongen uit haar klas. ‘Hij heeft leukemie. Al voor de tweede keer’.
Vannacht blijven de meeste kinderen slapen in hun zelfgebouwde hut. ‘Maar van slapen komt het denk ik niet’, zegt Kylian. ‘Meer lol maken’.