Van ronselen verdachte Zoetermeerse vertrekt zelf naar Syrië

Jihadstrijders in Syrië
Jihadstrijders in Syrië
ZOETERMEER - De 19-jarige Oum Usama uit Zoetermeer, die een tijd vast omdat ze mensen zou ronselen voor de gewapende strijd in Syrië, is zelf naar Syrië vertrokken. Dat meldt ze op haar Facebookpagina Oum Usama al Ansariyah.
De vrouw werd half juli opgepakt. De arrestatie van Oum Usama bracht veel ophef teweeg in Nederland en zelfs in het buitenland. In Nederland is vaker gedemonstreerd voor haar vrijlating.

Vrijgelaten

Usama werd begin augustus weer vrijgelaten, omdat het Openbaar Ministerie geen reden meer zag om haar langer vast te houden.
Volgens het persbericht dat is gepost op de Facebookpagina is ze nu naar Syrië vertrokken om bij haar man te zijn. 'Onze zuster is afgelopen week stilletjes vertrokken en geëmigreerd naar het land van Ash-Shaam. Vandaag kunnen we melden dat ze veilig is aangekomen. Vanaf nu noemen we haar Oum Usama Al Muhajirah',  aldus de pagina.

Barst maar

De pagina haalt ook nog uit naar de Nederlandse overheid. 'Het vastzetten van onze zuster heeft haar enkel standvastiger en strijdbaarder gemaakt. Daarom kan de Nederlandse overheid beter verdere vervolging staken en andere zusters met rust laten. Wij willen ook duidelijk maken dat een gevangenschap ons juist meer met elkaar verbindt. Oh! Nederlandse overheid: BARST maar.'