Gouds drinkwaterbedrijf Oasen tegen schaliegaswinning

GOUDA - Drinkwaterbedrijf Oasen in Gouda is tegen de winning van schaliegas. Minister Kamp van Economische Zaken overweegt om toestemming te geven voor proefboringen in Brabant en de Noordoostpolder. 'Als de proeven daar succelvol verlopen, gaan ze waarschijnlijk ook bij ons aan de slag', zo luidt de vrees van Oasen.
De kans op schaliegaswinning in Zuid-Holland is reëel. In Brabant zit het gas op 4 á 5 kilometer diepte. In Zuid-Holland zit het gas op slechts 2 kilometer.

Drinkwatervoorziening in gevaar

Oasen pompt in het Groene Hart van Zuid-Holland grondwater op om er drinkwater van te maken voor 750 duizend mensen in het oosten van de provincie. Met het boren naar schaliegas komt de drinkwatervoorziening in gevaar. Bij schaliegaswinning worden chemicaliën de grond ingeboord om het gas los te wrikken en deze stoffen kunnen het grondwater vervuilen.

Minister neemt angst niet weg

Het rapport van de minister heeft deze angst niet weggenomen. 'Volgens de minister zijn de risico's beheersbaar', zegt grondwaterdeskundige Harrie Timmer van Oasen. 'Hij erkent dus dat er risico's zijn en bij de drinkwatervoorziening mag je absoluut geen enkel risico nemen. Dit soort dingen moet je niet willen in een grondwaterbeschermingsgebied en eigenlijk ook niet daarbuiten.'